miercuri, 6 iulie 2011

TORT AMANDINA


TORT AMANDINA
Amandinele sunt prajiturile noastre preferate de la cofetarie.
Gasind mai de mult reteta Pocai de miniamandine mi-a ramas gandul la ea, asa ca, cu ocazia
aniversarii a 2 anisori de cand suntem impreuna am zis sa fac ceva buuun care ne place mult la amandoi.
Asa mi-a venit ideea sa transform reteta de miniamandine in tort.
Rezultatul? Un tort ciocolatos suuuuper delicios!

Blatul
6 oua
200 g zahar
30 ml apa
30 ml ulei
20 g cacao
8 linguri faina

Batem albusurile spuma batz, adaugam zaharul, mixand in continuare pana devin tari.
Apoi adaugam apa, si galbenusurile frecate cu uleiul, si amestecami cu o lingura, de jos in sus, pana se incorporeaza albusurile.

Apoi se adauga cate putin din faina amestecata cu cacao, omogenizand amestecul.
Turnam aluatul intr-o tava nu foarte mare, unsa cu ulei si tapetata cu faina,
iar pe fundul ei punem si hartie de copt.

Tava mea a avut diametrul de 24 cm (dar merge facut si in tava de diametru 26 cm).

Dam la cuptor pt 30-35 de min la 175 de grade, in ultimele 5 minute ridicati temperatura cuptorului pana la 190 de grade.

Blatul se lasa la racit apoi se taie in doua.

Siropul
400 ml apa
200 g zahar (eu am pus doar 150 g)
2 plicuri capucino de ciocolata
Punem toate ingredientele pt sirop intr-o craticioara la fiert, si din momentul
in care incepe sa fiarba mai lasam pe foc 5 minute. Siropul se lasa la racit.

Crema
3 galbenusuri
150 g zahar pudra
250 g unt
3 linguri cacao
Intr-un castron punem untul partial topit si il mixam bine 1-2 minute.
Adaugam zaharul pudra si se mixam pana se dizolva zaharul.

Apoi adaugam galbenusurile si cacaoa si mai mixam in continuare cca 1 minut.
Mie tocmai aici mi s-a stricat mixerul si a trebuit sa le amestec cu lingura...

Punem pe platou prima jumatate de blat si insiropam, punem crema peste,

nivelam bine apoi punem si celalat blat si insiropam din nou.
Eu am intepat blatul superior din loc in loc pentru ca siropul sa intre mai bine.

Lasam astfel tortul asamblat la frigider 2-3 ore (eu am lasat peste noapte).

Glazura
200 g ciocolata (eu am pus una amaruie si una cu lapte)
150 g smantana lichida pt frisca
50 g unt

Punem smantana lichida pe foc sa se incalzeasca (atentie, fara sa fiarba!),
apoi adaugam ciocolata rupta cubulete si untul.

Luam craticioara de pe foc si amestecam pana se omogenizeaza compozitia si arata asa:

Glazura ramane moale si cremoasa, chiar si dupa ce se intareste. Pana sa o pun pe tort am tot gustat din ea... si nu ma mai opream.
Amestecam in ea din cand in cand pana se mai raceste, apoi o turnam peste tort, incet incepand din centru.
Glazura, ca sa ramana frumoasa, nu trebuie atinsa cu nimic dupa ce o puneti pe tort.
Nici macar cu alt strat de glazura.
Dupa ce glazuram intreg tortul, dam la frigider pentru minim 1 ora.

In mod normal, aici s-ar fi terminat prepararea tortului.
Eu am pus si ceva glazura de caramel deasupra, sa il ornez.

Insa aici am facut o mica prostie. Am folosit glazura de caramel de la Dr Oetker,
in care am pus 20 ml apa si 1 lgt de smantana lichida.
Si mi-a iesit prea subtire, asa ca decorul nu a iesit cum as fi vrut.
Daca folositi glazura asta puneti doar 15-20 ml de apa cum scrie pe plic...

Nb: recomand sa scoateti tortul de la frigider cu cca 15-20 min inainte de servire pentru a se mai inmuia crema.

Insa gustul este minunat!
Va recomand acest tort cu toata increderea.
E prima data cand il fac, dar cu siguranta nu va fi ultima.

Si o feliuta pentru voi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu